Jacky Geurts

 

Mijn naam is Jacky Geurts, 56 jaar. Ik woon sinds 2004 terug in Geleen vanaf februari 2020 tot maart 2023 was ik voorzitter van Hartpatiënten Sport Sittard. Dit is een vereniging die sporten en zwemmen aanbied voor mensen die niet meer voluit kunnen sporten.

 

Kun je iets vertellen over de ontstaansgeschiedenis van de vereniging? Wie heeft waarom het initiatief genomen?

 

Op initiatief van de Nederlandse hartpatiëntenvereniging werd in 1976 een luchtbrug naar Houston opgericht waar hartpatiënten o.a. uit Nederland geopereerd werden. In 1982 zijn er ook enkele hartpatiënten uit de regio Sittard in Houston (USA) geopereerd en het is deze groep hartpatiënten die de basis gelegd hebben voor de huidige Vereniging. In het jaar 1982 is de sportclub genaamd Recreatiesport Hartpatiëntensport Munstergeleen opgericht, met als doel aan hun leden sport / beweegprogramma’s aan te bieden. De locatie voor dit beweegprogramma was sportschool Reuvers in Munstergeleen, en later Zwembad de Hateboer in Sittard, waar onder leiding van een deskundige instructeur een beweegprogramma werd aangeboden waarbij de focus lag op recreatief sporten: deelnemers bewegen omdat zij het leuk vinden of voor hun gezondheid.

Je hebt zelf de ‘stoute schoenen’ aangetrokken en gevraagd of je voor een interview in aanmerking kon komen. Kun je uitleggen waarom je dat graag wilde?

 

Als nieuwe “jonge” voorzitter wi ik graag dat de vereniging wat meer bekendheid krijgt om zo de aanwas van de leden te kunnen gaan starten. Vooral een krant als mijngazet wordt veel gelezen door onze doelgroep. Veel van onze leden zijn niet zo handig met social media of pc in het algemeen

Hoeveel leden zijn momenteel actief bij de jullie vereniging? Lukt het om voldoende leden te werven en hoe doen jullie dat?

 

We zitt op dit moment op 50 leden verdeelt tussen zwemmers en sporters, maar er zijn ook leden die aan beide activiteiten deelnemen. Tot nu toe ging de ledenwerving vaak van mond op mond reclame en dat bleek goed te werken, vooral bij de zwemmers. Maar nu loopt het een beetje minder. Vandaar de actie om de naambekendheid wat te vergroten en te beginnen met actie om nieuwe leden te werven. Met name in het sportdeel hebben we veel aanwas nodig. We zoeken dus vooral nog veel mensen die graag nog willen sporten onder begeleiding

Kun je in het jaarprogramma van de vereniging een beetje uitleggen voor leken? Ik had eerlijk gezegd nog nooit van jullie bestaan gehoord!

 

Jammer dat je nog nooit van ons gehoord had: daar wil ik dus verandering in brengen J

We hebben een vast tijdstip op dinsdag waarop we sporten van 1815 tot 1915 in de Gymzaal Leijenbroek te Sittard  en een vast tijdstip donderdag waarop we zwemmen van 1830 tot 1900 uur in de Nieuwe Hateboer. Dat is onze hoofd activiteit

Maar we doen ook nog gezellige dingen. We proberen 1 of 2  keer per jaar een uitje te regelen: een bustocht met muzeumbezoek of rondvaart of een etentje met partners

We vinden het belangrijk dat mensen elkaar sociaal treffen.

Verder hebben we 2 leden die geregeld fietstochten en wandeltochten organiseren voor diegene die dat kunnen

(is niet direct van de vereniging maar wordt wel door het bestuur ondersteund)

Voor wie is jullie aanbod geschikt? Komen jullie leden vooral uit Sittard? Moet je inderdaad lid zijn om deel te kunnen nemen?

 

Onze activiteit is voor mensen met een beperkende ziekte, niet alleen hartpatienten maar ook bv mensen met reuma of herstel van kanker maar ook mensen van leeftijd die gewoon nog fit willen blijven.  De meeste leden komen uit Sitterd/Geleen en we hebben een paar leden die net van over de grens komen. De leeftijd begint zo rond de 50. Maar is geen vaste maatstaaf

Je ben lid van de vereniging voor het kleine bedrag van 1,50 euro en dan betaal je nog 6,50 voor het zwemmen en 8,50 voor het sporten per maand. Je moet wel lid zijn om mee te kunnen doen natuurlijk.

Het afgelopen seizoen viel bijna geheel in het water door corona. Of hebben jullie er niet zoveel last van gehad?

 

Ja het was een moeilijk tijd voor de verening net als voor alle andere denk ik. We hebben in 2020 maar 4 maanden kunnen sporten en zwemmen. Maar wat erger is dat onze leden het sociale contact erg zijn gaan missen. We hebben geregeld gemaild en met diverse leden geregeld telefonisch contact gehad en een kaartje gestuurd om een hart onder de riem te steken. Maar het waren stille tijden, vooral voor de leden die alleen zijn.

Waar zijn jullie als bestuur vooral trots op?

 

We hebben een gezonde financiele en sociale vereniging maar nog belangrijker de leden zijn tevreden over het kunnen gaan zwemmen en sporten. Bv na de lange sluiting door corona hebben we voor de leden kunnen regelen dat de hele zomervakantie (die normaal dicht is) gewoon kan worden gezwommen en gesport. Het sociale aspect van de vereniging heeft hier voorrang op andere zaken. En we zorgen voor een gezellige sfeer tijdens het sporten en bij de uitjes.

Maken jullie gebruik van social-media? Is dit geschikt voor jullie leden?

 

We maken niet echt gebruik van bv Facebook of Instagram omdat veel van onze leden daar niet echt gebruik van maken maar dat wil ik als voorzitter wel graag gaan veranderen. We hebben we een website (die op dit moment bewerkt wordt) en we mailen ook wel met de leden maar ook dat is niet voor alle leden zo gemakkelijk.

Hoe heeft de vereniging zich de afgelopen jaren ontwikkeld, wat is er veranderd het laatste decennium, als er iets veranderd is?

 

De vereniging is mooi gegroeid en gestaag beter in zijn vel gaan ztten. Er zijn ereleden benoemd en onder het genot van een drankje en een hapje leren we elkaar beter kennen en genieten we samen van meer bewegen en gezelligheid.

Van welke accommodaties maken jullie gebruik? Zijn er nog wensen?

 

We gebruiken voor het zwemmen het zwembad de Nieuwe Hateboer, waar we ons erg welkom voelen en goede begeleiding krijgen. Voor het sporten gebruiken we de sporthal Gymzaal Leijenbroek waar we door een goed trainer fijn kunnen sporten en toch ook kunnen genieten van een competitie element (vooral tussen de mannen en de vrouwen J)

We zouden als wens we een wat betere zaal willen hebben voor het sporten omdat deze zaal erg oud is en ook wat klein zouden we uitbreiden met meer sportleden.

Is er nog iets dat je kwijt wil en dat niet gevraagd is?

 

Ja ik wil graag nog kwijt dat we hard op zoek zijn naar een penningmeester en een webbeheerder voor onze website.

EN

Ik wil Mijngazet bedanken dat ze ook de “kleine” vereniging een kans geven hier aan bod te komen. Het is fijn dat ik de kans mocht hebben hier het verhaal van Hartpatiëntensport-Sittard kon vertellen, we willen nog zoveel mensen bereiken en dit is de 1e stap.

Het “echte ” artikel in de krant MIJN GAZET